چگونه با هر کیسه خوابی گرم بخوابیم

چگونه در طبیعت راحت بخوابیم

آیا شما هم فکر می‌کنید گرم ترین کیسه‌خواب دنیا به تنهایی قادر است شما را در دل زمستان گرم و آسوده نگاه دارد؟ پاسخ به این سوال یک نه بزرگ است. همیشه یکی از نگرانی‌های طبیعت گردان، فراهم کردن شرایط خواب آسوده و گرم در برنامه‌های کمپینگ‌، خصوصا برنامه‌های زمستانه است. معمولا افراد علت احساس سرما را به گردن کیسه خواب خود می‌اندازند. با اینکه نمی‌توان اهمیت کیسه خواب در گرم ماندن بدن هنگام خواب را نادیده گرفت، اما نمی‌شود همه تقصیرها را گردن این وسیله دوست‌داشتنی انداخت. با ما همراه باشید تا علت احساس سرما در شب و همچنین راه حل‌های کاربردی و تضمینی فایق آمدن بر این مشکل را باهم بیاموزیم. ما به شما کمک می‌کنیم تا در کمپ راحت تر بخوابید.

چه کیسه خوابی گرم است؟

قبل از اینکه به سراغ ترفندها و نکات گرم خوابیدن برویم. ابتدا لازم است تا بر ساختار کیسه خواب و نحوه درجه بندی آن مرور کوتاهی انجام دهیم.

کیسه خواب‌ها، عموما از یک لایه عایق در میان دو پارچه تشکیل شده اند. وظیفه این عایق ایجاد حائلی ما بین شما و محیط بیرون کیسه خواب است. یک کیسه خواب گرم، در واقع حائلی قوی‌تر داشته و تبادل گرمایی آن با محیط اطراف بسیار کمتر از یک کیسه خواب معمولی یا بهاره است. اما کیسه خواب چگونه این حائل را حفظ میکند؟ پاسخ ساده است، بوسیله حبس هوا. در واقع لایه عایق کیسه خواب، با تخلخل‌های خود که هوا در آنها مبحوس شده یک دیواره از هوای غیر قابل جابجایی مابین شما و محیط بیرون ایجاد می‌کند. هرچه ضخامت و سکون این هوای مبحوس در این دیواره بیشتر باشد، پس کیسه خواب شما گرم تر است.

کیسه خواب گرم زمستانه

تا به اینجا یاد گرفتیم کیسه خواب چگونه شما را گرم نگاه می‌دارد! اگر به فعل نگاه داشتن توجه کنید، متوجه می‌شوید که این وسیله فقط شما را گرم نگه می‌دارد، و گرم نمی‌کند! وظیفه بخاری، شومینه و رادیاتور ایجاد گرما و گرم کردن محیط اطراف است. در نقطه مقابل پتو و انواع پوشش‌ها قرار دارد که وظیفه آن‌ها حفظ دمای مبحوس درون خود است. که این امر با جلوگیری از تبادل دمایی انجام می‌شود.

در انتهای این مقاله، در رابطه با درجه بنی دمایی کیسه خواب ها توضیح داده شده است. اما از آنجایی که در ۸۰ درصد موارد، علت احساس سرمای شما، درجه بندی و انتخاب صحیح نیست، بلکه اشتباه در یکی از  فرایندهای خواب در شرایط کمپینگ است، ما ۷ نکته ساده اما بسیار کاربری را برای شما معرفی می‌کنیم، تا با رعایت آن‌ها خوابی گرم و آسوده در طبیعت داشته باشید.

چگونه در کیسه خواب خود گرم بخوابیم؟ ۷ اصل جادویی!

۱- به زیرانداز کیسه خواب خود نیم نگاهی داشته باشید!

اهمیت استفاده از یک زیرانداز کیسه خواب خوب، به اندازه تمام ابزار و تجهیزات طبیعت گردی شما است. یک زیرانداز کیسه خواب خوب شما را از منبع عظیم سرما حفظ می‌کند. همان کاری که کیسه خواب شما با هوای اطراف انجام می‌دهد، زیرانداز شما با زمین زیر شما می‌کند. چون عایق در هنگام وارد شدن فشار بدن، خاصیت خود را به طور کامل از دست می‌دهد.

پس در انتخاب زیرانداز دقت کنید، زیرانداز‌ها هم از درجه بندی دمایی برخوردارند، شما می‌توانید برای ایجاد خاصیت عایقی بیشتر از دو لایه روی هم استفاده کنید، یا انواع ارجینال زیرانداز مناسب برای دماهای سرد تهیه کنید. و به این موضوع دقت داشته باشید که دمای بدن در هنگام خواب به مرور از دست می‌رود، و شاید در وهله اول متوجه زیرانداز خود به عنوان دلیل سرد شدن بدنتان نباشید.

۲- پاهای شما، محل فرار گرما!

علاوه بر سر، پا نیز نقطه استراتژیک فرار گرمای بدن است. دلیل آن پوشش نامناسب تر و دوری از هسته بدن است. اگر دقت کرده باشید معمولا سرما از سمت پا احساس شده و به سایر نقاط بدن سرایت می‌کند.

شما می‌توانید برای فایق آمدن بر این مساله از جوراب‌های پشمی کلفت، یا لایه‌هایی از جوراب روی هم استفاده کنید. اگر با جوراب کنار نمیایید، پیچیدن یک لباس یا ملحفه دور پا می‌تواند تاثیر مشابهی داشته باشد. پس حتما به این موضوع دقت داشته باشید.

گرم کردن پا در کیسه خواب

۳- تاثیر باد را جدی بگیرید!

ورود باد داخل چادر شما، یا خوابیدن در فضای آزاد می‌تواند خاصیت عایقی کیسه‌خواب را از بین ببرد. علت آن جابجایی راحت تر هوا در لایه‌های عایق است. در این حالت قدرت نگهداری دما یک پنجم حالت عادی خواهد بود و شما به سرعت احساس سرما خواهید کرد.

پس حتما در زمستان و بوران، در چادر مناسب با عایق بندی خوب بخوابید یا محل کمپ خود را دور از کوران قرار دهید. معمولا در میان درختان و فضاهایی که پوشش گیاهی وجود دارد، میزان کوران کمتر از سایر نقاط است.

۴- گرسنه به استقبال خواب نروید

باید بگوییم برعکس زندگی روزمره، که وعده غذایی اصلی ناهار است، توصیه به سبک بودن وعده شام شده، در زندگی کمپی و طبیعت گردی خوردن غذای گرم و حجیم قبل از خواب و در شب هنگام از اوجب واجبات است!

پس اگر شب‌ها گرسنه و یا با غذای سرد و حاضری به رخت خواب می‌روید نباید انتظار معجزه و گرمای مطلوب داشته باشید. حتما از غذای گرم و مغذی برای شام استفاده کنید و حداکثر یک یا دوساعت بعد از آن به محل خواب خود مراجعه داشته باشید!

ما می‌توانیم به شما تضمین بدهیم که فقط با رعایت این مورد و موارد قبلی در صورت استفاده از تجهیزات مناسب شما آسوده ترین خواب کمپی خود را تجربه خواهید کرد.

۵- اگر سرمایی هستید، به پوششتان بیشتر توجه کنید

اگر همه موارد بالا را رعایت کردید و بازهم احساس سرما داشتید، شاید بهتر باشد در پوشش خود تجدید نظر کنید. استفاده از لباس‌های لایه ای و شلوار ضخیم تر، معمولا تیر آخر به خلاصی از شر سرمای کمپ است. حتما این مورد را امتحان کنید، خصوصا اگر سرمایی هستید.

۶- گرم به استقبال خواب بروید!

اگر همیشه پس از یک دور هم نشینی آرام یا بی تحرکی طولانی به سمت چادر خود برای خواب می‌روید، باید بگوییم که شما یکی از بزرگترین لذت‌های دنیا را از دست دادید! بد نیست دفعه بعد پس از فعالیت بدنی این کار را انجام دهید، و تفاوت بدن گرم با بدن سرد را با تمام وجود حس کنید.

اگر از ما میپرسید چطور با بدن گرم به استفبال خواب بروم؟ جواب ما ساده است، نظرتان درباره یک رقص کوتاه دور آتش چیست؟ یا شاید مسابقه دوی کوتاه در دل کویر! یا حتی آنچیزی که در ذهن شماست. امتحانش کنید.

۷- حتما قبل از خواب به ندای مثانه خود گوش دهید!

هیچ چیز سخت تر از بیدار شدن در نیمه شب و دل سرما برای رفتن به سرویس صحرایی نیست! خصوصا اگر شما از آن دسته آدم‌های خوش خواب باشید. بیدار شدن در نیمه شب یعنی احساس سرما، یعنی فعال شدن مکانیزم بدن با حالت کم انرژی، که برابر است با ساعت‌ها با سرما دست و پنجه نرم کردن. درست مثل زمانی که صبح علی الطلوع در زمستان به سراغ ماشین خود میروید ولی تا گرم شدن موتور و کار کردن بخاری فاصله زیادی دارید!

پس قبل از خواب به مثانه خود توجه ویژه داشته باشید، تا در نیمه شب مثانه به شما توجه ویژه نداشته باشد.

دستشویی در طبیعت
در فروشگاه اردو۳۶۰ انواع کیسه‌خواب های کمپینگ و کوهنوردی را ببینید و ویژگی های آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

اعداد دمایی روی کیسه خواب به چه معنا است؟

حتما شما تا به حال با اعداد اعلامی فروشندگان هنگام پرسیدن میزان گرمایش آنها مواجه شده اید، این اعداد نشانگر موضوعاتی هستند که یک به یک به صورت زیر بررسیشان می‌نماییم:

دمای کامفورت (comfort) چیست؟

در حقیقت این دمای استانداردی است که یک زن بالغ در آن دما بدون احساس سرما و با پوشش معمولی، می‌تواند درون کیسه خواب بخوابد! علت معیار سنجی این متغیر با راحتی خانم‌ها، به دلیل تفاوت متابولیسمی زنان و مردان است.

دمای لیمیت (limit)

این دمایی است که با استاندارد ثبت شده جهانی، یک مرد بالغ با پوشش معمولی، قادر است بدون احساس سرما بخوابد. معمولا این دما ۵ درجه با دمای کامفورت اختلاف دارد.

دمای اکستریم (extreme)

دمای اکستریم، حداقل دمایی است که شما قادر خواهید بود درون کیسه خواب خود بدون آسیب جسمی و یا سرمازدگی استراحت کنید! لزومی ندارد حتما بخوابید، ولی این دما شمارا از یخزدگی حفظ می‌کند. و معمولا در انواع زمستانه آن بیان می‌شود.

حال با توضیحات بالا، می‌توانید نگاهی بهتر به کیسه خواب خود بیاندازید و از انتخاب صحیح آن مطمئن شوید! ولی باید به این نکته توجه داشته باشید که دمای اعلامی توسط کارخانه‌ها لزوما دمایی نیست که شما در ان احساس راحتی کنید، و حتی شاید دمایی بالاتر از دمای کیسه خواب فعلی شما ( یعنی 10 درجه به جای 5 درجه ) با رعایت نکاتی بتواند گرمتر از کیسه خواب‌های چند میلیونی بازار عمل کند!

همه ترفندهایی که ما برای گرم خوابیدن درون کیسه‌خواب و در شب‌های سرد کمپینگ استفاده می‌کنیم همین ۷ مورد بود. در صورتی که بخواهید اطلاعات بیشتری در رابطه با گرم ماندن در طبیعت کسب کنید، می‌توانید از مجله عاشقان طبیعت ایران استفاده نمایید. امیدواریم این تجربه‌ها و نکات برای شما کاربردی باشد، همچنین ما بی صبرانه منتظر تجربه‌های شما هستیم، اگر شما از روش دیگری برای گرم کردن خود استفاده می‌کنید یا قبلا تجربه خاصی از این موضوع داشته‌اید حتما آن را با ما در میان بگذارید. ما  حتما آنرا به نام شما برای باقی علاقه منان منتشر خواهیم کرد.

فرشته علی زاده
ارسال دیدگاه